Przejdź do treści
Wczytuję...

Edamame

Edamame są to gotowane w wodzie lub na parze zielone strączki soi, będące popularnym daniem w  kuchni Azji Wschodniej. W Japonii edamame jest powszechnie używaną nazwą w odniesieniu do tej potrawy, co w dosłownym tłumaczeniu oznacza „łodyga fasoli”, gdyż najczęściej przy podaniu dania, strączki soi pozostawały przytwierdzone do łodygi. Obecność soi w kuchni azjatyckiej datuje się na około siedem tysięcy lat, kiedy to odnotowano pierwsze uprawy tej rośliny w Chinach, natomiast pierwsze odniesienia do potrawy edamame pochodzą z 1275 roku, kiedy japoński mnich Nichiren wspomniał o niej w swej notatce. Podczas panowania dynastii Ming w Chinach (około 1406 roku), soja zyskała coraz większą sławę ze względu na swoje wartości odżywcze, dlatego spożywano liście, groszki soi oraz dodawano ją zmieloną do mąki. 


W Japonii najczęstszym sposobem przygotowania edamame jest blanszowanie w słonej wodzie. W Skazka Sushi kultywujemy ten sposób przyrządzania i również blanszujemy strączki soi, podając z grubą solą morską, które wzbogacają aromat dania. 
 

Leave a Comment