Przejdź do treści
Wczytuję...

mochi

Japonia słynie ze znacznie odmiennej od europejskiej kultury. Nie tylko w kwestii zasad, stylu ubierania czy wierzeń, ale przede wszystkim w sferze kulinarnej. Będąc w Japonii pewnie nie raz zaskoczą nas pyszności proponowane przez tamtą kuchnię, a wszechobecny ryż znajdziemy nawet w słodkościach…

WYTRAWNIE I NA SŁODKO

Mochi to małe przekąski, które na co dzień jadane są przez Japończyków w wersji wytrawnej – na słono, jako dodatek do dań albo przystawka. Możemy również spotkać je w zupie. Codziennie widywane w cukierniach nie cieszą się jednak tak wielką popularnością jak podczas Nowego Roku. Wyglądem przypominają okrągłe, marcepanowe ciasteczka. Naturalnie są śnieżnobiałe, ale za sprawą barwników mogą zmieniać swoje kolory. Dekoracyjnie owijane są w marynowane listki wiśni.

RYŻ W KAŻDEJ FORMIE

Do przygotowania ich potrzebujemy masy ryżowej, na którą składa się kleisty ryż, woda i w wersji na słodko – cukier. Tak przygotowaną masę powinniśmy długo i starannie zagniatać, aby pozbyć się wszelkich grudek i uzyskać jednolitą konsystencję. Jeśli chcielibyśmy uzyskać inny niż biały kolor, możemy dodać wspomniane wcześniej naturalne barwniki. Tradycyjnie dodaje się np. sproszkowaną matcha, która nadaje przyjemny, zielony odcień.

SŁODKIE NADZIENIE

Słone mochi składają się z samego ryżu, ale za to słodkie, nadziewane są dodatkowo popularną i typową dla Japonii pastą anko. Pasta ta wytwarzana jest z jadalnych nasion roślin strączkowych, jak np. z czerwonej fasoli azuki i słodzidła – cukru lub miodu. Tak nafaszerowane mochi następnie są często obtaczane w czarnym sezamie lub sojowym proszku. Tradycyjnie za wypełnienie używa się również truskawek. Współcześnie z kolei wykorzystuję się nutellę, a nawet lody.

W okresie noworocznym w Japonii odbywa się nawet ceremonia na cześć mochi, podczas której przygotowuje się własnoręcznie słodkości. Tradycyjnie nie są zjadane, tylko pozostawiane na około dwa tygodnie aż do momentu całkowitego wyschnięcia, a następnie tłuczone. Ma to przynieść szczęście i dostatek całej rodzinie w nowym roku.

Leave a Comment