Befsztyk tatarski, potocznie nazywany tatarem, to danie mięsne wykonane z surowego mięsa, najczęściej wołowego lub końskiego, które zwykle podaje się cebulą, kaparami, pieprzem oraz innymi przyprawami. Nazwę tatar nieco rozszerzono, uogólniając dania z surowego mięsa oraz dań rybnych. Nie do końca wiadomo skąd pochodzi nazwa, choć popularnie wierzy się, iż wzięła się od wojowników, zamieszkujących Mongolię, Bajkał i Turcję, i zwanych Tatarami, którzy rzekomo wozili steki mięsa pod siodłami celem zmiękczenia ich, a następnie spożywali je na surowo. Historię tę spopularyzował Jean de Joinville w XIII wieku, nigdy nie będąc w Mongolii, a chcąc ukazać niecywilizowaną kulturę mongolską. Historycznie poprawnym jest, iż Mongołowie pod siodłami wozili cienkie kawałki mięsa, aby ochronić rany od siodła przed dalszym tarciem. Do upowszechnienia tego dania w Europie przyczyniła się Rosja, która na początku XVII wieku przywiozła przepis na surowe mięso do hamburskiego portu.
W Skazka Sushi podajemy tatar z 4 rodzajów ryb przygotowując w tradycyjny sposób czyli posiekane surowe mięso z wyselekcjonowanymi przyprawami, aby podbić smak ryby serwujemy pokrojone w drobną kostkę podawane na kamiennym łupku.
Tatar Łosoś – łosoś jest najczęściej wykorzystywany w sushi, ze względu na swój charakterystyczny smak oraz zawartość niskonasyconych kwasów tłuszczowych z grupy Omega 3 oraz wysoką zawartość białka. Tatar podawany jest z posiekanym porem wykończone Ikurą z dzikiego łososia.
Tatar Tuńczyk bluefin - tuńczyk błękitnopłetwy, jest jednym z największych występujących tuńczyków - ze względu na wielkość ryba nie nadaje się do hodowli . Gatunek dziko żyjący, poławiany przez miejscowych rybaków za pomocą wędki. Połowy są dokonywane między innymi na Sir Lance. W Skazka Sushi dbamy o to, aby zachować najwyższą jakość i świeżość, dlatego w lokalu podajemy Tuńczyka Blufin z połowu z Hiszpanii. Danie podawane jest z idealną kompozycją przypraw i szczypiorem.
Tatar Seriola – drapieżna ryba, występująca u wybrzeży Australii i Nowej Zelandii. Charakteryzuje się delikatnym białym mięsem. Danie wykończone z Ikrą z Ryby Latającej.
Tatar z Krewetką Black Tiger - Krewetki Black Tiger zaliczane są do jednego z największego rodzaju krewetek. Charakteryzują się większą mięsistością posiadając jednocześnie delikatną strukturę mięsa. Krewetki do tatara są podane obróbce termicznej z dodatkiem soli i cytryny. Podawane z ręcznie ubitym olejem rzepakowym oraz ikrą z Ryby Latającej.