Przejdź do treści
Wczytuję...

tempura

Uwielbiana przez wszystkich na całym świecie tempura, serwowana jest nie tylko w Japonii w każdej restauracji, barze i straganie ulicznym z żywnością, ale również we wszystkich poza japońskich lokalach z sushi. Owiana nutą tajemniczości i wielkiej niewiadomej budzi zachwyt na sam dźwięk pierwszych liter. Tylko co to właściwie jest i jak to się stało, że Japończycy wpadli na taki wyśmienity acz prosty,  kulinarny pomysł?

CZY ABY NA PEWNO JAPOŃSKA?

Tempura znana jest w Japonii już od XVI wieku, niestety nie powstała ona, jak sądzi większość, w Kraju Kwitnącej Wiśni. Przywieźli ją ze sobą portugalscy jezuici, którzy jadali ją podczas bezmięsnych świąt. Stąd też w oryginale znajdują się w tempurze warzywa i ryby. Święta nosiły nazwę Suchych Dni, co w łacinie oznacza Quatuor Tempora, dlatego przyjęło się nazywać to danie po prostu tempura. Co ciekawe, przed tą wizytą istniała podobna potrawa, jednak zamiast specjalnego ciasta, ryby obtaczało się jedynie w mące ryżowej.

CZYM JEST TEMPURA?

Tempura to zamoczone w cieście (składającym się z mąki, jajka i wody) ryby, owoce morza, warzywa i grzyby, a następnie smażone w głębokim oleju aż do momentu całkowitego usmażenia. W zależności od wyboru „nadzienia” rozróżniamy dwa rodzaje ciasta. Gęste ciasto wykorzystywane jest do tłustych ryb, mięs i kalmarów. Z kolei rzadkie ciasto nadaje się do chudych ryb i mięs, skorupiaków, mięczaków i warzyw. Pyszne i chrupiące w efekcie końcowym ciasto idealnie nadaje się do wielu dodatków, dlatego nic dziwnego, że jest tak uwielbiane przez wszystkich smakoszy.

Sekretem idealnie chrupiącej tempury jest zimna woda! Przed przygotowaniem ciasta ważne jest, aby przygotować ją naprawdę lodowatą. W Japonii dodaje się nawet kostki lodu, aby dłużej utrzymać niską temperaturę i przechowuje się ją w lodówkach (w przerwach od smażenia).

RÓŻNE W WIELU MIEJSCACH

W zależności od tego, w jakiej znajdziemy się restauracji albo barze istnieje ogromne prawdopodobieństwo, że zjemy zupełnie inną panierkę. Różnica w smaku polega przede wszystkim na połączeniom i proporcjach – mąki i olejów użytych do smażenia. Jednak bez względu na wybór tych produktów tempura zawsze smakuje rewelacyjnie!

Leave a Comment