Wydawać by się mogło, że niemal wszystkie dania w kuchni japońskiej składają się z ryżu, warzyw, ryb i owoców morza. Nic bardziej mylnego! Jedną z najbardziej uwielbianych na wyspie potraw to właśnie przypominający naszego tradycyjnego schabowego – kotlet tonkatsu z wieprzowiny. Jadany na co dzień jest tam równie mocno popularny jak sushi czy ramen, zatem będąc na wycieczce, mięsożercy nie będą musieli martwić się o swoją dietę.
HISTORIA POWSTANIA
Japońska kuchnia dzieli się w zasadzie na dwie kategorie. Washoku, to tradycyjna japońska kuchnia, która oprócz oryginalnych potraw może poszczycić się niebywałą estetyką, i kunsztem, a dodatkowo trafiła na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Drugi rodzaj kuchni - yoshuku, który również występuje w Japonii, to kuchnia zapożyczona z zachodu. Mimo podobieństwa przepisów, mieszkańcy postanowili nieco ją dostosować do realiów i smaków panujących. Tak też na przełomie XIX i XX wieku zagościł na stołach kotlet tonkatsu.
CO TO JEST TONKATSU?
Tonkatsu to wieprzowy kotlet panierowany w specjalnej mieszance, a następnie smażony w głębokim oleju. Najlepiej nadaje się do niego delikatne i soczyste mięso, np. polędwica albo łopatka. Mięso powinno się pokroić na plasterki o grubości od jednego do dwóch centymetrów, po czym rozwałkować! (Japończycy nie rozbijają mięsa). Przygotowane kawałki obsypujemy mąką, moczymy w roztrzepanym jajku i obtaczamy w panierce panko.
Podczas smażenia powinniśmy zwrócić uwagę, aby temperatura była odpowiednia – zbyt niska sprawi, że kotlet ostatecznie będzie zbyt tłusty, a zbyt wysoka po prostu go spali. Po nałożeniu na talerz wystarczy tylko pokroić go na drobne plastry. Czemu? Aby Japończycy jedzący pałeczkami mogli bez problemu go złapać.
PANIERKA PANKO I SOS TONKATSU
Popularna już nie tylko w Japonii panierka panko, to nic innego jak grubo pokruszone i wysuszone pieczywo pszenne. Nie jest to jednak bułka tarta. Dzięki panko tłuszcz nie jest tak mocno wchłaniany, a przygotowane mięso jest o wiele bardziej chrupiące.
Sos tonkatsu został specjalnie wymyślony na potrzeby wyżej opisanych kotletów. W jego składzie znajdziemy korzenny sos Worcestershire, ketchup, cukier, sos ostrygowy i sok z cytryny.