Jesteś w Japonii i masz ochotę na ramen? Albo udon? A może okonomiyaki? Japońskie restauracje często serwują jeden rodzaj dań, więc wybierz taką, która specjalizuje się w tym, na co akurat masz ochotę:
Sushi-ya – tutaj zjesz różne rodzaje sushi. W niektórych tego typu miejscach możesz usiąść tak, żeby widzieć sushi mastera przygotowującego rolki.
Kaitenzushi – tańsze restauracje serwujące sushi; w tych restauracjach sushi układa się na taśmie, która porusza się przed klientami. Każdy może wybrać taki rodzaj, na jaki ma ochotę – z tego co akurat jest na taśmie, albo zamówić coś czego akurat tam nie ma, ale jest serwowane przez restaurację. Sushi jest wyceniane według stawki ryczałtowej lub za talerz, a talerze w różnych kolorach odpowiadają różnym poziomom cenowym; na koniec liczy się talerze i określa się całkowitą kwotę.
Soba-ya i Udon-ya – czyli coś dla miłośników makaronu soba i makaronu udon. Teoretycznie, knajpki powinny być wyspecjalizowane, ale w praktyce można w nich zjeść oba typy makaronu. W większości dań makaron pływa w gorącym bulionie albo jest podany z sosem do maczania z boku. Do makaronu można zamówić różne dodatki, takie jak tempura czy warzywa. Menu często zmienia się wraz z porami roku.
Ramen-ya – tutaj specjalnością są dania z chińskiego makaronu ramen, podawanego zwykle w zupie, z różnymi dodatkami. Każda ramen-ya ma swój specjalny przepis na zupę. W reman-yach zjesz również inne dania chińskiego pochodzenia, takie jak pierożki gyoza, chiński pilaw (chahan) czy smażony makaron z dodatkami (yakisoba).
Okonomiyaki-ya – w Polsce powiedzielibyśmy „plackarnia”. Okonomiyaki znaczy dosłownie „smaż jak lubisz”. Jest to danie przypominające placki – przygotowane z ciasta z mąki pszennej i jajek z dodatkami – z kalmarami, mięsem lub warzywami. W niektórych można je sobie nawet samemu usmażyć na rozgrzanej płycie wbudowanej w stół. Japończycy uwielbiają okonomiyaki, a ich pierwowzorem były monjiyaki czyli popularne w okresie Meiji placki w kształcie liter.
Sukiyaki-ya i Shabu Shabu-ya – dosyć drogie restauracje serwujące sukiyaki i shabu shabu, czyli jednogarnkowe dania typu nabe-mono.
Kare-ya – tutaj zjesz różne rodzaje dań curry, np. karē raisu.
Gyudon-ya – rodzaj japońskiego fast-foodu; w tych restauracjach dostaniesz najlepszy gyudon (dosłownie „miska wołowiny”) czyli wołową potrawkę z cebulą, w delikatnie słodkim sosie, podawaną na porcji ryżu. W misce. Tanio.
Yakitori-ya – budżetowy pomysł na szaszłyka z kurczaka, świeżo grillowanego nad ogniem. Popularna przekąska po ciężkim dniu pracy i zakąska przy wieczornym drinku.
Tonkatsu-ya – tu zjesz schabowego po japońsku, smażonego w głebokim tłuszczu. Japończycy szczególnie uwielbiają kotlety z polędwicy wieprzowej (hirekatsu).
Tempura-ya – czyli tempura na milion sposobów.
Unagi-ya – tutaj wpadaj na węgorza słodkowodnego, na przykład w postaci grillowanej z ryżem.
Teppanyaki-ya – mięso, owoce morza i warzywa przygotowane na dużej metalowej patelni teppan, bądź przez szefa kuchni w obecności klientów bądź przez samych klientów.
Robatayaki – tutaj główną atrakcją jest grill robata umieszczony na środku stołu, na którym szef kuchni w obecności gości lub goście samodzielnie przyrządzają ryby owoce morza i warzywa. Pomysł podobny do teppanyaki-ya, tylko grill bardziej przypomina naszą europejską wersję.
Agnieszka