Przejdź do treści
Wczytuję...

Something with HTML textformat

Zupa Kimchi

Kimchi-jjigae - w Europie przyjęła potoczną nazwę zupy kimchi - jest popularną potrawką w Korei i najczęściej ma formę gulaszu o dość pikantnym smaku.Tradycyjnie robiona na bazie kimchi i innych składników takich, jak owoce morza, cebula oraz tofu. Swój pikantny smak, kimchi nabrała dopiero po przybyciu papryczek chili do Korei, a było to mniej więcej na przełomie XVI i XVII wieku, kiedy Portugalscy handlarze pojawili się we wschodniej Azji. Zupa przygotowywana jest zazwyczaj ze starszych i bardziej sfermentowanych kimchi, co daje zdecydowanie mocniejszy smak oraz zawiera większą ilość probiotyków. Zazwyczaj danie jest serwowane z ryżem oraz zestawem tradycyjnych koreańskich przystawek.

W Skazka Sushi do przygotowania zupy używamy wywaru z autorsko przyrządzanego Kimchi, również serwowanego w lokalu. Całość ma smak kwaśno słony z nutą ostrości, przełamane delikatnym Inari z dodatkiem prażonego sezamu. Wszystko uzupełnia makaron Udon, który jest zrobiony z japońskiej mąki pszennej wysokiej jakości , charakteryzującej się wysoką miałkością, dzięki temu makaron jest delikatny a zupa sycąca.

Leave a Comment