Przejdź do treści
Wczytuję...

Zupa Miso

Zupa Miso – z  japońskiego Miso-shiru – jest tradycyjną zupą japońską, przygotowywaną na wywarze dashi z dodatkiem pasty miso. W zależności od regionu oraz pory roku zupę można wzbogacić o dodatkowe składniki, a smak w głównej mierze zależy od wybranego rodzaju pasty miso. Według kuchni japońskiej dodatki w zupie powinny być dobierane zgodnie z porą roku i komponowane w taki sposób, aby uzyskać kontrast koloru, smaku oraz tekstury - stąd najczęstszymi dodatkami są tofu oraz posiekany szczypior.  


W Skazka Sushi do przygotowania zupy miso używamy tradycyjnego przepisu, opartego na doskonałym bulinie dashi przygotowanym od podstaw w naszej restauracji. Do produkcji wywaru nie używamy żadnych wzmacniaczy smaku ani proszku - naturalne umami zawarte w kombu i katsubushi niezwykle podkreślają smak zupy. Wywar dashi, algi wakame oraz pasta miso nadają zupie charakterystycznego słonego posmaku. Danie podajemy z naturalnym tofu i posiekanym szczypiorem, które podbijają aromat.
 

Leave a Comment